Hvilke planer gjelder for min eiendom?
Før du starter må du undersøke hvilke planer som gjelder for eiendommen din.
- Gjennom kommuneplanens arealdel vil det være satt rammer for utnyttelsen av din eiendom. I tillegg kan eiendommen være omfattet av reguleringsplaner som også kan sette begrensninger.
- Reguleringsplaner kan ha bestemmelser som er strengere enn de generelle reglene. Hvor mye du kan bygge på eiendommen din avhenger av hva planene tillater av utnyttelse og hvor mye som er bygd på eiendommen fra før.
Hva skal du bygge?
Noen tiltak kan du søke kommunen om selv, andre tiltak må du ha hjelp av fagfolk til å søke om. Enkelte tiltak er unntatt søknadsplikt. Har du tenkt å rive et bygg gjelder de samme reglene som for oppføring av bygg. I tillegg må det utarbeides en avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelse dersom tiltaket er over 100 kvadratmeter.
Dette kan du bygge uten å søke kommunen om tillatelse
Skal du bruke eller leie ut rom i boligen din til noe annet enn det som rommet er godkjent for, må du søke kommunen om en bruksendring. For å finne ut hva som er godkjent bruk må du sjekke siste godkjente plantegning for boligen din. Denne finner du hos kommunen. Plantegningen kan vise hvilken bruk rommene er godkjent for. Kommunen din kan hjelpe deg med å finne tegningen, og forklare hva som er godkjent bruk.
Du må for eksempel søke hvis du:
- endrer et rom fra tilleggsdel (for eksempel bod) til hoveddel (for eksempel soverom) eller omvendt
- gjør endringer i boligen din slik at det blir to nye separate boliger
- vil bruke hele eller deler av boligen din til næringsvirksomhet
Sjekk ut DIBK sin veiviser for å finne ut hva du har lov å bruke et rom i boligen din til. Du kan også lese mer om bruksendring i artiklene "Hva er en bruksendring" og "Bruksendring i eldre boliger".
Prøv en av veivisere til direktoratet for byggkvalitet for å finne ut om du må søke om:
Bygging og rivning er alltid søknadspliktig for:
- garasjer, boder og andre bygninger over 50 m2
- tilbygg over 15 m2
- alle typer påbygg
Du må også søke hvis det finnes begrensninger i kommuneplan eller reguleringsplan. Ta kontakt med oss om du er usikker.
Skal du endre vindu, tak eller yttervegger? Slike fasadeendringer er i utgangspunktet søknadspliktige. I veilederen "Arbeid på eksisterende bygg" får du hjelp til å vurdere om arbeid på en eksisterende bygning krever søknad og om kravene i byggteknisk forskrift (TEK17) gjelder. Du får også vite om arbeidene er vedlikehold, vesentlig endring, vesentlig reparasjon eller hovedombygging. Du kan blant annet lese mer om:
Se hele veilederen med flere eksempler her.
Enkelte mindre fyllinger og planering av terreng er unntatt søknadsplikt. Fyllingen eller planeringen må starte minst 1 meter fra nabogrense, og høydeforskjellen i forhold til opprinnelig terreng må være inntil
- 3 meter i spredtbygd strøk
- 1,5 meter i tettbygd strøk
- 0,5 meter på eiendom for rekke- og kjedehus og lignende med tett bebyggelse
Terrengendringen kan ikke på noe punkt overstige høydebegrensningen, og du må følge kravene til sikkerhet i byggteknisk forskrift.
Hva som anses som "mindre", avhenger blant annet av innvirkningen på omgivelsene og for eksempel vil ikke arbeid over store arealer være unntatt.
Du må også søke hvis det finnes begrensninger i kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Snakk med kommunen om du er usikker.
En mindre innhegning mot vei med inntil 1,5 meters høyde er unntatt søknadsplikt. Innhegningen kan ikke hindre sikten i frisiktsone mot vei.
Med mindre innhegning menes åpne, enkle og lette konstruksjoner som flettverksgjerde og andre gjerder som ikke er tette. Tette, tyngre gjerder, for eksempel skjermvegg eller innhegning som også er støyskjerm, er konstruksjoner som krever søknad og tillatelse.
Permanente gjerder og anlegg som er behandlet og godkjent etter reindriftsloven er også unntatt søknadsplikt. Det samme er midlertidige gjerder og anlegg som ikke skal stå lenger enn to måneder.
Du må bygge i samsvar med kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Ta kontakt med oss om du er usikker på hva som gjelder for din eiendom.
Vil du sette opp en levegg minimum 1,0 m fra nabogrensen, trenger du ikke søke hvis den
- er inntil 10,0 meter lang
- ikke på noe sted er over 1,8 meter målt fra terrenget
Vil du sette opp leveggen nærmere enn 1,0 meter fra nabogrensen, slipper du å søke hvis veggen
- er inntil 5,0 meter lang
- ikke på noe sted er over 1,8 meter målt fra terrenget
Leveggen kan være frittstående eller forbundet med en bygning. Du kan for eksempel sette opp en levegg mot hver nabogrense, men skal du sette opp flere levegger i kombinasjon, må du søke om tillatelse.
Du må også søke hvis det finnes begrensninger i kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Ta kontakt med oss om du er usikker.
En tradisjonell pergola kan du i utgangspunktet bygge uten å søke. Vil du sikre deg mot regnbyger og legge tak på pergolaen, kan det hende du må søke tillatelse til det hos kommunen.
Disse veilederne kan være til hjelp for de som skal bygge pergola:
Du trenger ikke søke om å få reparere bygningstekniske installasjoner som for eksempel
- ventilasjonsanlegg
- vann- og avløpsinstallasjoner
- brannvarslingsanlegg
- heis
Med reparasjon menes arbeid som er nødvendig for at installasjonen kan fungere som før. En oppgradering vil være søknadspliktig.
Innenfor en bruksenhet eller branncelle er også installering, endring og oppgradering av enkle bygningstekniske installasjoner unntatt fra søknadsplikt. For eksempel vil ventilasjonsanlegg og sanitæranlegg i en enebolig være unntatt fra søknadsplikt.
Du må likevel søke hvis det finnes begrensninger i kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Ta kontakt med oss om du er usikker.
Installering og endring av solenergianlegg på for eksempel tak eller vegg i eksisterende enebolig vurderes som en enkel installasjon og er unntatt søknadsplikt. Dette forutsetter at endringen skjer innenfor en bruksenhet eller branncelle.
Solenergianlegg som skal etableres på bakken vil i utgangspunktet være søknadspliktig.
Du må også bygge i samsvar med kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Ta kontakt med oss om du er usikker på hva som gjelder din eiendom.
Du kan bygge forstøtningsmur uten å søke hvis den er inntil 1,0 meter høy og ligger minst 1,0 meter fra nabogrense. Muren kan være 1,5 meter høy hvis den ligger minst 4,0 meter fra nabogrensen.
Muren må ikke hindre sikt mot vei.
Du må søke hvis det finnes begrensninger i kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Ta kontakt med oss om du er usikker.
Definisjoner
- Platting (utegulv) er opparbeidet del av utearealer som ligger direkte på bakken eller lavt over terreng. Utegulv kan være av for eksempel stein, tre eller betong.
- Terrasse er planert avsats for uteopphold med direkte atkomst fra både terreng og huset, ikke overbygd. Kan være av ulikt materiale. Takterrasse: uteoppholdsareal på et flatt tak.
- Veranda er et ytre oppholdsrom innebygget eller som tilbygg i en bygning med en eller flere yttervegger fjernet, eller erstattet av glassvegger (glassveranda).
- Balkong er oppholdsplass på husfasade, utkraget fra vegg, opphengt eller understøttet, omgitt av rekkverk.
Krever ikke søknad
- Platting, terrasse eller utegulv med høyde under 0,5 meter i områder med arealformål byggeområde. Her gjelder ingen avstandsbestemmelser.
- Balkong, veranda og lignende, eller åpent overbygget inngangsparti inntil 15 kvadratmeter. Kan ikke inneholde rom for varig opphold og må ha avstand fra nabogrensen på minimum 4 meter
- Frittliggende terrassekonstruksjon
Husk at du selv har ansvar for å sjekke at det du skal bygge ikke kommer i strid med plan- og bygningsloven, gjeldende planer eller annet regelverk. Dette kan også påvirke om du må søke eller ikke.
Krever søknad
Følgende krever søknad og du kan søke selv.
- Platting, terrasse eller utegulv med høyde over 0,5 meter
- Avstandsregler gjelder og tiltaket kan ikke plasseres utenfor byggegrense
- Tiltaket har samlet bruksareal eller bebygd areal på inntil 50 kvadratmeter. Tiltaket må være i samsvar med plan – og bygningsloven, herunder krav til høyde og avstand til nabogrense
- Tiltaket må være i samsvar med gjeldende plangrunnlag, herunder blant annet bestemmelser om grad av utnytting, byggegrenser og arealformål.
- Tiltaket må tilfredsstille kravene til estetikk
- Tiltaket må nabovarsles
Krever søknad sendt inn av fagfolk
Platting, terrasse eller utegulv med høyde over 0,5 meter og samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) over 50 kvadratmeter må søkes med hjelp av fagfolk.
Det er ikke søknadspliktig å lage biloppstillingsplasser som ligger minimum 1,0 meter fra nabogrensen.
Det er heller ikke søknadspliktig å lage interne veier på eiendommen din, for eksempel mellom forskjellige bygninger.
Det er derimot søknadsplikt å lage ny eller endre avkjørsel. Du kan søke digitalt til Statens vegvesen hvis det gjelder en fylkesvei eller riksvei. Gjelder det en kommunal vei, sender du inn søknad til kommunen din.
Du må også søke hvis det finnes begrensninger i kommunale planer som kommuneplan eller reguleringsplan. Ta kontakt med oss om du er usikker.
Direktoratet for byggkvalitet sin veiviser: Bygg uten å søke
Hvor lang tid tar det å lage en komplett søknad?
Å lage en komplett byggesøknad tar ofte lenger tid enn det du tror. Det kan ta fra dager til uker å få tak i alle relevante dokumenter om eiendommen din. Det tar også tid å sette seg inn alle dokumentene, og å finne ut om du kan bygge slik du ønsker.
Husk å sette av minst 14 dager til nabovarsling og inntil 12 uker til kommunens saksbehandling.
Trenger du veiledning?
Det kan være vanskelig å tolke krav og regler knyttet til et byggeprosjekt. Vi kan derfor hjelpe deg med å vurdere søknadsplikten ved det du skal bygge. Du få hjelp av servicetorget eller du kan avtale et møte med en byggesaksbehandler.
Book møte med en byggesaksbehandler