Øksnes kommune skal delta på ett 3 årig pilotprosjekt gjennom Nordland fylkeskommune. Øksnes er 1 av 15 som er trukket ut til å delta på pilotprosjekt, som går ut på å styrke barn og unges tilknytning til lokalmiljøet.
Piloten vår skal gå ut på å skape nye møteplasser for ungdom og vil heter "LIVD i lokalmiljøet". Prosjektet skal videreutvikle Livd- som betyr Ly. Livd er paraplyen, en plattform for alt av Ungdomsaktiviteter som skjer via, og i kommunen. Under LIVD ligger idag “Ung onsdag”- som er delt inn i alderstrinn 5-7 og 8 kl – 18 år, der ungdommene får henge sammen, lage mat , spise sammen og spille forskjellige spill. Ungdomsklubben-skarven på fredager for ungdomstrinn og annen hver fredag også for mellomtrinn.
Under Livd opplyser vi også for andre ungdomsaktiviteter som “åpen hall”, eller “nattkafe” på sosiale medier Snapchat og Instagram. Det blir også hengt opp plakater på skolene.
Pilotprosjektet er delt i to, der del 1 skal være et samarbeid med lokale lag og foreninger, og del 2 går på forebyggende samarbeid med tjenester i kommunen, som for eksempel politi, helsestasjon, brann og lege. Det vil foregå slik at etter avtale, årsplan/temaplan kommer Lag/foreninger og andre enheter på besøk på “Ung onsdag” for å informere ungdommene om sine aktiviteter som de driver med, skape nysgjerrighet og interesse blant ungdommene. Ved neste møte blir ungdommene invitert med på aktivitet på foreningens/enhetens arena, og de kan inviteres til videre møter om ungdommene og foreningen/enhetene ønsker det. Det skal være ett lavterskeltilbud, samtidig som lag/foreninger ikke skal ha noen ekstra utgifter utover frivillig innsats. Kommunen vil ha ansatte som vil hjelpe og støtte ungdommene som synes det er vanskelig å delta på aktiviteter, av forskjellige grunner. Hvordan skal vi nå de unge som virkelig trenger og komme seg ut, skape møteplasser, nye interesser og omgås andre jevngamle? Jo vi må informere godt om de forskjellige aktivitetene via foreldre, lærere og på sosiale medier. Det ble også foreslått på stormøtet og bruke TikTok får å fange interessen til ungdommene.
Vi må stå sammen «It takes a village to raise a child». Gjennom pilotprosjektet ønsker vi lokalsamfunnet mer med på laget for å kunne:
Videreutvikle møteplassen Livd:
• Skape gode og trygge oppvekstrammer.
• Gi de unge smakebiter av hva som rører seg i lokalsamfunnet.
• Informere, skape nysgjerrighet og oppfordre til deltakelse i nye aktiviteter.
• Få de unge til å knytte til seg lokalsamfunnet på en naturlig måte.
Frivilligkoordinator er prosjektleder og vil ha en prosjektgruppe rundt seg. Ungdomsrådet/elevrådet vil bli brukt som referansegruppe, og komme med forslag til hvilke aktiviteter de ønsker mer info/bekjentskap til. De aktuelle lag/foreninger vil da bli kontaktet. Det er også mulig for lag /foreninger som brenner for å delta i prosjektet, om å ta kontakt med frivilligkoordinator for informasjon eller videre samarbeid.
De tenkte resultat målene med pilotprosjektet er å:
• Kunne sette ungdommen i kontakt med lag/foreninger og andre enheter i kommunen, for å bli kjent med tilbudet i eget lokalmiljø.
• Styrke ungdommenes medvirkning.
• Gi ungdom mulighet til å påvirke utformingen av møteplassen, aktiviteter og arrangementer, slik at de føler eierskap og ansvar.
• Oppnå trivsel slik at de unge flytter tilbake etter endt skolegang.
• Sammensveiset samfunn der alle tar ansvar for at de unge skal ha det bra.
• De delene i piloten som viser seg å ha best effekt iverksettes i ordinær drift.
• Kanskje kunne ha møteplassen for ungdom åpent flere dager i uka.
Dette er et pilotprosjekt og vi prøver oss frem sammen. Er det noe som ikke fungerer, forandrer vi taktikk og prøver en annen retning.
Vi gleder oss til samarbeidet!