Info om fugleinfluensa - Oppdatert 01.08.23

Man har nå begynt å finne døde fugler også i Øksnes. Det er stor grunn til å tro at fugleinfluensaen er grunnen til dette. Kommunen følger situasjonen fortløpende og vil fortløpende iverksette passende tiltak.

Dersom man oppdager døde eller syke fugler og andre dyr, og mistenker fugleinfluensa, så skal dette meldes til Mattilsynet eller kommunen.

Innbyggerne kan selv levere et lite antall fugl. Ved forekomster av et stort antall fugl og der innbyggerne selv ikke ønsker å samle inn og levere fuglene, så vil kommunen utføre dette. 

Info om fugleinfluensa

Her kan du lese mer om fugleinfluensa.

Statsforvalteren har gitt følgende informasjon om fugleinfluensa. Les mer om dette her

Innmelding av døde fugler

Funn av døde eller syke fugler og andre dyr, der man mistenker fugleinfluensa meldes til Mattilsynet ved å sende e-post til innmelding.fugleinfluensa@mattilsynet.no.

Se mer info om dette her

Kommunen tar i mot melding om døde fugl på:

- Telefon 761 85 000

- E-post: post@oksnes.kommune.no 

Levering av død fugl

Siden det er grunn til å tro at døde fugler kan være smittet av fugleinfluensa skal disse ikke legges i restavfallet. Døde fugler skal levers direkte til Reno-vest. 

Øksnes kommune har etablert mottak for mottak av døde fugl ved brannstasjonen (havnegata 43). Fuglene legges i merket tilhenger med kapell. Husk å lukke lokket på tilhengeren. Fuglene pakkes i gjennomsiktig sekk og tapes tett. Den ferdige «pakka» puttes i en ny gjennomsiktig sekk som også tapes igjen. Husk å melde fra til kommunen dersom det levers fugler her slik at man har oversikt over antall fugler.

Innbyggerne selv kan levere fugler hos Reno-Vest på Sortland, men da må fuglen pakkes i gjennomsiktig sekk og tapes tett. Den ferdige «pakka» puttes i en ny gjennomsiktig sekk som også tapes igjen.  Ved levering av død fugl til Reno-vest oppgis referansenummer 6135.

Håndtering av død fugl.

For innsamling av et lite antall fugler - Ikke berør fugler uten hansker. Bruk gjerne engangshansker og munnbind som etter bruk legges i sekken sammen med fuglen. 

Ved innsamling av et stort antall fugler - Engangsdresser, overtrekkssko/støvler, briller, hansker og åndedrettsvern.

Vask deg godt med såpe og vann etter å ha vørt i nærheten av døde fugler.

Mattilsynet anbefaler følgende for fjerning av fugler på egen eiendom

Ikke ta på fuglen eller andre dyr som er døde. Mattilsynet vil i samråd med Veterinærinstituttet vurdere om fuglen du har meldt inn skal testes for fugleinfluensa. 

Dersom du ikke hører noe fra Mattilsynet innen få dager etter at du har meldt ifra om død fugl, kan du anta at den ikke skal tas prøve av. 

Det er greit å la fuglen ligge, men dersom det er behov for å fjerne fuglen fra eiendommen, bør en voksen gjøre dette. 

Du bør kontakte kommunen din for å høre om de har en innsamlingsordning eller om de har egne regler for håndtering av døde fugler. 

Hvis kommunen din ikke har en ordning for håndtering av døde fugler, kan fuglen graves ned. Det er viktig at du bruker hansker og munnbind ved håndtering av fuglen, og vasker hendene godt med såpe og vann etterpå. 

I områder der det er grunn til å tro at fuglen kan være smittet med fugleinfluensa, kan man ikke kaste fuglen i restavfallet. Områder med utbrudd vil ha mange døde fugler på konsentrerte områder. 

I områder uten kjent fugleinfluensasmitte, kan fuglen legges i en dobbel avfallspose før den kastes i restavfallet, dersom kommunen ikke har en annen ordning. Husk hansker, munnbind og god håndhygiene.