Næringslivet i Øksnes kommune
Øksnes kommune har et aktivt og blomstrende næringsliv. Vår lokalisering like ved rike fiskefelt, har naturlig nok gjort at fiskeri har lange tradisjoner hos oss. Her finnes hele fiskerikjeden, fra fiskebåter i ulike størrelser, fiskemottak, torskehotell og også videreforedlingsbedrifter. Øvrige servicetjenester overfor fiskeflåten og fiskeforedling er godt utbygd.
I kommunen er det etablert flere store bedrifter blant annet innen fiskefôrproduksjon, lakseoppdrett, lakseslakteri, produksjon av emballasje og produksjon av løsninger for avfallshåndtering på havet. For øvrig er det et voksende kompetansemiljø innen utviklingstjenester for marint næringsliv, samt e-drevet læring. Reiselivsnæringen er i vekst, og her finnes et variert tilbud innenfor overnatting og bespisning. I Øksnes kan du være med på spennende aktiviteter i vakker natur.
Kommunens bistand overfor næringslivet
Kommunen ønsker å ha god dialog med næringslivet, og vil på ulike måter etablere arenaer for kontakt. Dette kan være i form av møter, kurs, bedriftsbesøk eller pr. telefon.
Øksnes kommune ønsker å være en næringsvennlig kommune, og har som målsetting og yte god bedriftsservice. Dette innebærer bl.a.
• å være bedriftens kontaktpunkt og veiviser i kommuneforvaltningen
• å bidra praktisk til nyetablering og utvidelse av virksomhet
• å informere om offentlige virkemidler i forbindelse med næringsutvikling
• å gi faglig bistand i bedriftsutviklingsspørsmål og ved nyetableringer
Næring, fiskeri- og landbrukstjenester
Øksnes kommune har et lånefond hvorfra det i første rekke kan gis lån til etableringer innen primærnæringene fiskeri og landbruk, men også til industri- og servicenæringen. Fondet har spesielt gunstige vilkår til ungdom under 30 år som ønsker å investere i fiskefartøy.
Kontakt Næringskonsulenten for nærmere opplysninger i forbindelse med søknad.
Drømmer du om å starte egen bedrift? Har du en gründer i magen? Å starte sin egen bedrift krever hardt arbeid. Du må ha en god idé og stå -på vilje. Det må dessuten være et marked for den varen eller tjenesten du tenker å selge. I Vesterålen fins flere kunnskapsmiljøer som bidrar med rådgiving og kompetanse ved bedriftsetableringer. Øksnes samarbeider med øvrige kommuner i Vesterålen om å arrangere et regionalt Etablererkurs for gründere hver høst. Du kan søke støtte fra Gründerfondet i forhold til bedriftsutvikling og tiltaksarbeid (utviklingstiltak/konsulentbistand). Retningslinjer for Gründerfondet gir begrensning om at søker må være mellom 18 og 35 år, og maksimalt støttebeløp utgjør kr 30.000,-. Ta kontakt med næringskonsulenten for å drøfte nærmere din idé og oppstartsplaner.
Bedriftsutviklingsfondet kan benyttes i forhold til bedriftsutvikling, investeringer i bedrifter, tiltaksarbeid (utviklingstiltak/konsulentbistand) og grunnlagsinvesteringer.
Satsing på innvandrere, kvinner og ungdom skal prioriteres ved tildeling av midler fra fondet. Ungdom defineres i denne sammenheng innenfor aldersgruppen 18 – 35 år.
Søknad til Tilskuddsfondene foretas elektronisk.
Her skal du først registrere deg som søker. Deretter legger du inn de opplysningene som etterspørres – trinn for trinn. Du kan også laste opp vedlegg.
I samarbeid med Vesterålen Reiseliv tilbys turister/tilreisende elektronisk informasjon om aktiviteter/attraksjoner/overnatting/bespisning med mer i Øksnes kommune via Visit Vesterålen
Øksnes tilbyr tjenester overfor landbruket. Vi jobber med landbruksrelatert næringsutvikling, miljø- og ressursforvaltning, tilskottsforvaltning, støttefunksjoner og viltforvaltning.
Søknad om skjenke- og salgsbevilling for alkohol og serveringsbevilling saksbehandles av næringskonsulenten. Ta kontakt for nærmere opplysning om avlegging av prøve i Alkoholloven og Etablererprøve for servering. (Søknadsskjema skal etter hvert ligge på nett).